Nutikad soomlased



Soomlased on loonud omamoodi pretsedendi ja teinud mängufilmi, kus üheks peaosaliseks kaukaasia lambakoer.

Polegi enne kuulnud, et keegi seda koeratõugu sedavõrd austusväärseks peab. Loodetavasti ei vallanda see film kaukaasia lambakoera buumi nagu oli Lassie, Beethoveni, komissaar Rex jt samalaadsete puhul.

See koer lihtsalt pole seda tüüpi. Ei tohi ära unustada, millised on tema instinktid. Ikkagi tahaksin igaks juhuks hoiatada, et selle koeraga peab ka ise eriliselt valvel olema:) Lihtsalt - pead oskama temast aru saada. Kiiresti see teadmine ei tule. Seda ei õpetata ka koerte käitumiskursustel a la "istu", "lama", "siia" jne.

Olen oma blogis kirjutanud kaukadest siin ja siin samuti. Olen nüüdseks selle tõuga ühe katuse all elanud 14 aastat. Aga ikka veel õpin. Ekstreemsedi situatsioone on samuti jagunud.

Ahjaa: üks oluline fakt veel - nimelt koolitas/õpetas peaosalise Torm (Myrsky) konkreetse filmi näitlejaks välja Tuire Kaimio. Hobuinimestele peaks see nimi palju ütlema. Eesti keeleski on ilmunud tema hobupiibel "Koos hobusega".

Kommentaarid

Eve Piibeleht ütles …
Õnneks ei ole soome filmikunst Beethoveni-buumi tekitamiseks piisavalt populaarne :). Aga filmivaatamise isu tektas see treiler küll. Lesin siin, oma kaukamõmmik kaenla all ja olen sinuga ühel nõul,enne kui sellist koera võtta, peab selles väga kindel olema. See koer pole mänguasi.
Heli ütles …
Kuuldavasti on sellel filmil päris suur edu ka Soomest väljaspool.
Aga massidesse see koer vast ikka ei jõua.
Samas - kahetsen siiani ühe oma kutsika saatust. Tuli naine, kõpskingades ja soovis KÕIGE SUUREMAT kutsikat.

Olin tükk aega kahevahel, kas müüa või mitte. Saatuslikuks sai üks me peretuttav, kes külas oli samal ajal kui ta kutsikale järgi tuli. Tema tundis teda ja väitis norm. inimese olevat.

Sügisel sain aga teate, et koer antud hoopis teise peresse. Nojah, suvi sai läbi, nunnust mõmmikust sai suur koer, keda linnakorterisse kaasa võtta enam ei sobinud.

Uus omanik oli hädas - nimelt ei olnud kutsikaga absoluutselt tegeldud - teda oli väga raske rihmastada ja pea võimatu jalutada. 8-kuune kutsikas on juba aga päris suur elukas.
Õnneks sai koerast siiski asja.

Kaukaasia lambakoera kutsika müügihind peaks olema kõrge. See ehk hoiaks eemal katsetajaid.


Kuigi...
Liana ütles …
Oiii, kui armas, me õega koos vaatasime ja ühest suust:"Meie Mõmmi!":D Ma pean kohe homme filmilette külastama siin:)
Liana ütles …
Tellisingi filmi ära:) Tõeliselt armas ja südamlik oli! Pärast vaatamist tekkis tugev tahtmine minna koju oma Mõmmit kallistama:)
Heli ütles …
Mina veel filmi näinud pole, ent hetkel on mul kahe koera kohtumisest saanud saanud selline tõsielu film, et hoia ja keela!:)
Mõne aja pärast teen kogun end ja panend Bonhami ja Betty (eks-Neti) kohtumise loo kirja...