Koeraelu

Pole pikka aega oma kutsidest kirjutanud. Olgu kohe ära öeldud, et kokkuvõttes on kõik hästi. Aga mõne erandiga. Need erandid ilmnevad ootamatult ja kuidas ma ka ei püüaks kaukaasia lambakoerte kummalist käitumist ennetada, ei õnnestu see.

Igaks juhuks meenutan, et kokku on meil hetkel 2 kaukaaslast.Isane, Bonham on me talus sündinud ja kasvanud ning hetkel 8-aastane. Emane, Betty, jõudis meie juurdeViljandi varjupaigast ja on 6-aastane. Betty on nüüdseks juba üle kahe aasta täieõiguslik pereliige.

On pikki perioode, kui koerad omavahel ideaalselt klapivad. Bonham lubab Bettyt kõikjale, kaasaarvatud oma asemele. Ja siis käib "klõps ära" ning Bonhami diktatuur kehtib kõikjal. Betty ei tohi noil aegadel teatud kohtadele läheneda. Näiteks majauks ja õuevärav. Bonham kehtestab ja kontrollib oma mõjuvõimu. Esimesel aastal käisid ka karmid lahingud, sest tarmuka emasena ei olnud Betty sellise asjade käiguga nõus. Ent peale ühte valusat lüüasaamist, ta allub.  Oleme püüdnud sekkuda ja koolitada Bonzot, näidates kus asub tema koht ja kus võib Betty olla - see ei toiminud. Kaukaaslased on territooriumi jagamisel paindumatud ning juhinduvad vaid instinktidest ehk tugevama õigusest.
Ilmselt on Bonhamil aeg-ajalt vajadus (seoses vananemisega?) kontrollida oma võimupositsiooni. Muud seletust ta halvatujupäevadele ei ole osanud leida.

Seoses töökoha vahetusele olen hommikuti võtnud sihiks, et enne töölejõudmist käin koertega metsas jalutamas.Praegusel pimedal ajal ainsad valgushetked ja värskeõhu vannid! Jalutuskäigul on mõlemad koerad illikukud, jooksevad külg-külje kõrval rihma otsas.

Pirisen, mis ma pirisen, ent... selge on see, et nad on parimad koerad!
 Ei kujutaks ette pimedaid sügisõhtuid ilma nendeta. Talli vahel askeldades on mul turvamees Bonham alati kaasas. Betty hoiab samal ajal keldrimäel istudes ümbruskonnal silma peal. Mul on heameel, et olen nende respekti ära teeninud.

 Kaukad on karmid, ent õiglased ja peegeldavad ümbritsevat adekvaatselt. Kui miski on korrast ära, on nemad kõige paremaks indikaatoriks, samas on nad alati valmis sul tuju tõstma. Kasvõi motiveerides õueriideid selga tõmbama. Looduses liikudes hakkab hea niikuinii...





Kommentaarid

Jette ütles …
Kahe suure kaukaaslase omanik on kindlasti uhke olla :) Tahaks isegi selle tõuga rohkem tutvust teha, sest juttude järgi olen kuulnud enamasti halbu asju, aga usun, et neil on omad võlud.
Heli ütles …
Aitäh, Jette! Meile kaukad pereliikmed ja kui nende tujusid ja instinkte mõista ning ennetada, siis on nendega üpris lihtne ja sõbralik kooselu.