Talveks valmistumine

Hobud valmistuvad talveks. Peamine märk selleks on talvekasuka kasvatamine. Kuivõrd mul on hetkel 3 hobust on hea võrdlusvõimalus - kõigil kolmel on absoluutselt erinev karvkate.

Spiilson, kes on peamiselt eesti hobuse põlvnemisega, on kasvatanud tiheda ja karmikarvalise kasuka. Karvad on tugevad nagu jõhvid. Vett ja lund talub selline karvastik ilmselt päris hästi. Sellest hoolimata on Spiilson väga tänulik varjualuse üle ja kasutab seda sademete ajal hoolega.

Mozarti talvejope on väga nunnu. Selline pehme ja üsna pikk karv. Tõelised karupüksid on jalas...:) Kui sügispori taandub, lööb valge karvastik hõbedaselt särama. Ilus.
Kuna ta näeb hetkel väga kaunis välja, oleme teda asunud lisaks Mozartile suursugusemate nimdega kutsuma nagu Amadeus või Wolfgang. Talle meeldib:)

Theo seevastu on sportlikus kostüümis. Karvastik on tihe, ent lühike. Ilmselt on aretustöö vilja kandnud ja hobu, keda sporditegemiseks klippama peaks, ei kasvatagi enam paksu kasukat. Uurisin ükspäev ta sugupuud ja enamik tema esivanematest on  xx (Fazon, Beg), kuigi isa on trakeen Thetford.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
See kasukakasvatamine on jah ikka väga individuaalne küll. Lisaks sellele, et valmis kasukad on väga erinevad, on päris suuri erinevusi ka nende kasvamise/kasvatamise ajas ja kiiruses - mõnel isendil on selleks ajaks juba uus kasukas täitsa valmis, kui teine alles oma vahetamist alustab.

Aga kas oled kindel, et sul Theo sugupuuga miskit segi ei läinud? Kas Fazon ja Beg ei peaks mitte täisverelised olema?

Parimate soovidega
Neutron

PS. Aga tore on su hobudest alati lugeda. Kui tohib paluda - siis ärge siit päris ära kaduge.
Heli ütles …
Ei kao, hobude blogi jääb ikka alles! Niikaua, kui neid mind rõõmustama jätkub.
Theo sugupuuga on sassis tõesti, sest tunnistan ausalt et mõtlesin, et täisverelise lühend ongi KWBN...:) Täitsa blond ikka. Kogu see hobuste sugupuu värk on üsna keeruline üdlse... Kas soojavereline on sama, mis täisvereline? Ja kas ristand on sama, mis poolevereline? Külmaverelistega väheke lihtsam, ent jube heameelega ootaks, et keegi seda teemat veidi selgitaks kui aega on. Ette tänulik!:)
Ingrid ütles …
Kuumavereline (araablased, täisverelised), soojavereline (enamus euroopa sporthobuseid, aga ka nt tori hobune) ja külmavereline (raskeveotõud) on tüübid.

Täisvereline seevastu on konkreetne tõug, kas siis araabia täisvereline (OX) või inglise täisvereline (XX). Kui räägitakse lihtsalt täisverelisest, siis enamasti peetakse silmas XX-e.

Poolevereline on selline ristand, kelle üks vanematest on täisvereline (ükskõik kas OX või XX).

KWPN on hollandi sporthobune, see tõug on ka soojavereline.
Heli ütles …
Tänud Ingrid! Muidugi kwpn, mitte kwbn nagu ma järjekindlalt toksisin. Niisiis, Theo sugupuus on palju inglise täisverelist sees, sest Beg ja Fazon on XX. Nii jah?)
Ingrid ütles …
Just :)