Väheke arvepidamist

Laupäevahommik on alanud asiselt:) Tegin teoks mõnda aega tagasi plaanitu ja koostasin väikse Exceli tabeli hopsidele minevatest kuludest. Majanduslangus ukse ees paneb ka mind, kui emotsionaalset kulutajat, oma väljaminekutel silma peal hoidma...
Arvestamist tegin oma märkmete põhjal, mida alates juulist teinud olen. Sisendiks 2 hobust ja 2 kuud. Summa ei rohkem ega vähem kui 19460. Päris suur arv.
Suvi on muidugi suurte kulutuste aeg - hangime ära talveheina ning sel aastal laiendasime ka talliümbruse liivaala (koorem killustikku ja täiteliiva pluss traktori tööaeg). Heina kulub kahele hobusele 6 tonni. Heina kilohind on tõusnud, sest diislikütuse hinnad tõusid. Ühtlasi oli ka äärmiselt kehvad ilmastikutingimused heina pakendamiseks ning hobuste hein teadupärast peab olema valitud ajal maha niidetud ja kvaliteetne. Ikkagi, kui need kulud (kokku 13610) maha võtta, tundub summa suur.
Mis veel? Juulisse-augustisse jäid mõlema hobuste värkimised/tagasirautamised. Mozarti ravimiost (2 karbiga saame läbi 3 kuud, 2 karbi hind kokku 1000). Theo treeneritunnid, allapanu mõlemale hobusele, kaer, müsli ja lambanahast pehmendused, Theo esijalgade kaitsmed, jaluserihmad.... Kõik kokku seda arvet kasvatabki. Eks osad kulud ole siingi ühekordsed (varustusele minevad).
Samas... inimesed on nõus oma hobidele kulutama hiigelsummasid. Ega ma kavatse ka kusagilt otseselt kokku hoida. Kõik on hobuste täisväärtuslikuks eluks vajalikud kulud. Kui hobuseid on otsustatud pidada, siis tuleb valmis olla ka sajaliste luhvtitamiseks. Kahjuks see tõdemus paljudeni ei jõua - kondasin eile hilisõhtul Hobufoorumis ja sattusin šokeerivatele fotodele hobusepidamisest kusagil maakohas. Pildil oli säluhakatis, kes ohelikku pidi oli kinnitatud kusagile puukuuri esisesse. Hobukest ei oldud tõenäoliselt ealeski harjatud ja temaga tegeldud. Jalaliigesed olid moondunud... Kuuri lipi vahelt, sisemusest, piilus teine õnnetuke. Ja kolmanda pilt sisselangenud selja ja ribioreli näol oli sedavõrd jube, et põgenesin sellelt saidilt.
Hobune vajab raha. Ohmaeitea, kuidas jõuaks inimesteni teadmine - "...vastutad kõige eest, mille oled taltsutanud..."

Kommentaarid

Segasumma Saara ütles …
Minu meelest, kui võtta see heinte hind maha, ei ole tegemist üldse mingite metsikute ja utoopiliste kulutustega. Ma ei tea kas sa sadula hinna arvestasid sinna sisse - see tundus selline suur väljaminek olevat - aga samas eks seegi peaks nüüd ju eeldatavasti päris pikalt kestma ja kasutust leidma.

Heinad muidugi, jah, on üpris kopsakas väljaminek. Aga paratamatu. Ja vaevalt et üks suvaline välismaareis korra aastas oluliselt odavam tuleb - hopsidest on aga meelelahutust ja stressimaandust aasta ringi võimalik leida. (Iseasi, et nad vahel muidugi ka stressi omakorda juurde toodavad - aga noh, c'est la vie. :))
Heli ütles …
Jah, olen Sinuga sama meelt. Sadula hind seal veel sees pole, sest maksma peab siis, kui ta kohale saabub. Aga siis ta on olemas ja õige mitmeks aastaks, loodetavasti.

Vahest lihtsalt tundub, et inimesed ei arvesta, et loomapidamine toob kaasa paratamatuid kulutusi. Hobune on suur, ent õrn loom ja tema eest hoolitsemiseks kinnipidamistingimustes:) toob kaasa väljaminekud.
Anonüümne ütles …
midagi ilusat ka ehk Tallinn International Horse Show 2008, kui Sul aega vaatama minna!

http://www.tallinnhorseshow.ee/?page=2&id=2&sub=3
Heli ütles …
Kahel korral olen Horse Show `l käinud ja kindlasti püüan ka sel aastal sinna jõuda.
Regly ütles …
See on Ko-HU-TAV, kui palju hobusepidamine raha neelab. Kuid arvan, et palju vähem, kui inimesepidamine.
Arvestasin just eile, et minu kõnku ülalpidamine. Lihtsalt elukoharent(tal ei ole boksi xD) maksab ligi 13 000 sügis-talv-kevad(suvi on meil tasuta) ja hind on täiesti mõistli 1500 krooni kuus.
Naerame sõbrannaga vahest, et kui mul hobust ei oleks, siis ohh neid raha mägesid, mida kusagile panna ei oleks.
Aga üks hing kaalub kõik matejaalse üle selles olen ma rohkem, kui kindel.
Heli ütles …
Hehhehh, Regly... õige jutt!

Ka minul on käibeväljendiks kujunemas "töötan, et hobustele oleks hea":P
Ja eks talliehitusega kokku võinuks tasapisi juba ümbermaailmareisile mõtlema hakata...aga. Siinkohal tulevadki mängu inimese väärtushinnangud. Ma ei vahetaks ühegi reisi vastu seda tunnet, mida saan igapäev nende "elukatega" suheldes. Niiet - sisuliselt toimub minu jaoks ümbermaailmareis oma seikluste ja ohtudega iga päev. Tänu mu hopsidele ja kutsidele;-)