RAO- taastuv hingamisteede obstruktsioon

Theo on varsana põdenud raskekujulist kopsupõletikku, mistõttu teda vahest piinab hingeldustõbi - rahvakeeli teatud ka puuslaki või emfüseemina. Inimestel on analoogne haigus astma.
Haigushoo võib vallandada mingi allergeen - tolmune hein, tolmav allapanu (okaspuu saepuru). Theol on mingi seos siiski ilmastikuga - kui õhu niiskusprotsent ülikõrge, siis ta ka "kõhuga hingama" hakkab. Õnneks on seda juhtunud harva - s.t seda et enamasti on haigus peiteseisundis ning ei sega teda nautimast täisväärtuslikku hobuseelu koos uljaste galoppide jms-ga. Samas on haigushoo võimalus alati olemas, sest RAO on ravimatu.

Olukord on hobuse jaoks kehv kui ta seisab tammudes kohapeal ning kere vappub hingamise rütmis, kõrvad on üldjuhul pealigi ning võib kaasneda ka isutus. Õnneks isupuudust Theo puhul pole täheldanud.

Kuidas olen Theod aidanud n.ö esmaabi korras? Üsna teada-tuntud meetodidega, aga ehk mõned nipid lisaks:)
  • hoian teda võimalikult pikalt värskes õhus (oleneb ka ilmast, sest näiteks eilne rõskus ta olukorda eriti ei leevendanud), ent siiski parem kui boksis seista.
  • kui hobune peab boksis olema, siis tekitada talle võimalikult kuiv keskkond koos õhu liikumisega. See viimane asjaolu on eriti tähtis. Kuna mul on boksidesse sisseehiatud ventilatsiooniavad, siis saan seda tekitada uste lahtihoidmise abil. Siinkohal vaja jällegi vaadata, et hobu ei seisaks keset tuuletõmbust. Hea kui saaks õhuvoolu tekitada näiteks bokside vahekäiku. Öise jaheduse vastu aitab tallitekk.
  • niisutan heinu. Lihtsaim võimalus on panna heinad kärusse ja kastekannutäie veega "üleujutada". Lasta enne etteandmist umbes pool tundi seista, kuni värvus rohekamaks tõmbub.
  • niisutan ka kaera ja muid "tolmavaid" teralisi, mida hobule söödana manustan. Lihtsalt iga toitmiskorra järel panen järgmise portsu "likku", parim tulemus on kui kuuma veega, sest see hävitab samuti seenosakesi, mis võib hingamisteid ärritada. Samas - olen sügisel teinud ka külma veega ja ka siis paisub kaer kenasti ning arvan et see suur ärritaja pole (mul lihtsalt pole tallis kuuma vett kusagilt võtta:)
  • õhtuti olen andnud 2-3 küünt küüslauku koos meega (maiasmoklust võimaldab mu isa, kes peab L-Eestis mesilasi:). Olen siiski täheldanud et see aitab. Võib-olla on tegu juhusega, et ilm muutub kuivemaks - mine tea, ent südamerahustuseks siiski annan. Küslat ei tohiks kauem kui 2 nädalat anda, võib aneemiat põhjustada.
  • ja muidugi tasub mõelda allapanu vahetamisele - saepuru asemele aluspanu turvas. Mul see veel tegemata, ent plaanis.
  • hobust tuleb "liigutada", kerge jalutuskäik või korde - kõik see puhastab kopsu ning paneb röga erituma
  • kui selliste tingimuste täitmisel hobu ikka hingeldab, siis tegu tõsisema atakiga ning mõttekas kutsuda vet.arst kohale, kes mõnd hingamisteid lõdvestavat ravimit süstib.
Tundub, et "mängimist" on palju... tegelikult teeb see kõik päevas ajaliselt kokku vast lisa 15 minutit, kui seda ühele hobule võimaldada. Noh, mul neid vaid 2 ja Mozart saab taolised "hüved" pealekauba.

Ahjaa, Theol on sel sügisel pmst esimene tõsine haigushoog - praktiliselt aasta jooksul pole tal ühtegi hingamisprobleemi esinenud, vaid augustis ühe korra kui unustasin talliukse kinni ning väljas oli tohutu troopika. Suures tallis, kus hobud enamasti bokspidamisel, kimbutasid teda hingamisprobleemid tihedamini.

Kommentaarid