Uued "kingad"

Eile käis Mozarti kapju korrastamas Soome sepp Tapsa. Tapio ehk Tapsa on hariduselt insener ja hobikorras on omandanud sellise raske ameti nagu on seda sepatöö. Hobuse rautamine on paras vaatemäng.
Sepakohvris on vähemalt paarkümmend sorti erinevaid tange, haamreid, konkse, peitleid, värkimisnuge jne. Raske kohver, igatahes. Sepal on ees massiivne nahkpõll - see ainuke kaitse, mis peab vastu riiete kulumisele ja sinikate tekkele. Sest hobusel ju kapju "terve ring" ehk 4. Ja sageli tehakse rohkem kui üks hobu korraga.

Mozarti paha seismisasendi üheks põhjuseks olid ka kabjad. Hommikuti, teda boksist väljatalutades, märkasime et ta teeb eriti tippivaid samme. Osalt muidugi see lihaste probleem, ent Rita arvas et vaja ka rautust kontrollida - nii me superspetsialistiga siis kohtusimegi. Tapsa põhitöö on ravirautus - ta keevitab, kleebib ja ehitab üles haigetsaanud ja probleemseid kapju. Meie Mossu sai 2 numbrit suuremad rauad alla, kiilude alt eemaldati kummitükid, kapjade pealiskiht poleeriti ja kabjakuju parandati värkimise/raspeldamisega.

Mozart talub rautust suhteliselt hästi, häda teeb talle vaid raua kinni koputamine. Samas oli Soome sepal uuendusena "kabjapukk" kaasas - esijalg pandi pukile ning nii saab sepa selg säästetud ja hobugi talus kopsimist rahulikumalt. Pilt oli nagu Blahnik`u kingasalongis...

Uskumatu, ent tulemus oli täna hommikul selline, et Mozart, kes hommikuti boksist väljatulemise suhtes kergelt tõrges, sammus täiesti vaba kõnnakuga rõõmsalt kopli poole. Kogu tema olekust oli näha, et tal hea olla. Ju siis kingad ikka pigistasid:)

Theo on endiselt "paljajalu", kabjad lihtsalt väga heas korras ja raudasid ei vajagi.




Kommentaarid