Mõrtsukkoerad





Bibi ja Juss








Olen korduvalt kuulnud kaukaasia lambakoera kohta kasutatavat väljendit "aa, need mõrtsukkoerad!". Mina jällegi väidan, et kõik sõltub inimesepoolsest kasvatusest ja ohtlike situatsioonide ennetamisest ehk siis - vastutustundlikkusest.
Kõiki koeri on võimalik vale kasvatusega ära rikkuda ja inimesele ohtlikuks teha. Jah, isegi bolonkat. Chihuahua`d vast päris mitte, aga jah... koer on siiski aretatud hundist ja teatud hetkedel ta ka hundina võib käituda. Kui ta tunneb, et tal puudub karjajuht, näiteks. Või kui temaga ei tegelda. Söötmine/jootmine pole tegelemine. Selle saaks koer ka vabalt looduses elades ise kätte. Tegelemine on jalutuskäigud, treenimine ja suhtlemine. Ajutise ajapuuduse tõttu täidab seda kõike ka teine koer või mõni muu loomake.
Koer on sotsiaalne olend. Vaatan, et hommikuse ringkäigu ajal "eksib" Bonham alati kõigepealt jänese aediku juurde - seal nad siis kahekesi tõtt vahivad. Jänes on samuti väga huvitatud - ometi keegi, kes pisut väiksem kui inimesed või hobused.
Ka hobused ei pea paljuks enne koplisse minekut jänkut ülenuhutada - suhtlus ja inimesele mõistetamatu infovahetus toimib siingi. Njah, huvitav oleks ju teada, millest nad "räägivad" - et vot ma nägin täna koplis seda ja toda, sina oled siin aedikus, aga pole viga - anname sulle teada kui miskit põnevat...!:)

Allolev pilt tingis tänase postituse pealkirja - Zenan ei juhtu meie juurde maale mitte just väga sageli. Aga siin ta nüüd istub koos "mõrtsukkoeraga". Kaks mägede poega. Ararati mäe veri....
Ahjaa, jalad jäid täiesti alles!



Pildistas Jaak

Kommentaarid

Liana ütles …
Nende piltide järgi on need koerad pigem kaisukoerad:) Ja alloleval pildil on see kauka nii meie mõmmi moodi:)
tumeblondi ütles …
Kuidas need koerad siis ka sinu iseloomule on mõjunud?
Heli ütles …
TB, uhkust ja isepäisust olen hakanud mõistma:) Neis seda piisaval määral ja isepäisel käitumisel tavaliselt ka oma põhjus. Iseloomu vast otseselt ei mõjuta, ent elustiili kindlasti - tänu neile loomadele hakkasin märkama aastaaegade vaheldumist.
KÕige tähtsam aga - vanem koer päästis mu poja tulesurmast. Nad lihtsalt on elu osa. Saatusest määratud.
Heli ütles …
Liana, kaisusolemist ja silitamist tahavad nad tõesti meeletult ja lõpmatuseni:)