Üks emotsioon

Eile õhtupoolikul õnnestus meil üle pika aja ühiselt tuttavate sünnipäeval käia. Tegu oli abielupaari ümmarguse juubeli(te)ga. Kunstiinimestele omaselt olid nad kokkuleppinud "ühe päeva", mil kahepeale kokku 100 aastat ära tähistada. Kuna mõlemad olid oma esimese noorusaja veetnud estraadilavadel nii Eestis kui ka Venemaa avarustes, siis oli ka külalistering põnev ja lapsepõlvemälestusi esiletoov.
Meenus, kuidas majataguse lauavirnast väljaulatuva laua peal kiikudes "esinesin", lauldes ulapalomablanca`t jms.

Sünnipäevalapsed said tavapäraste kingituste kõrval ka muusikalisi üllatusi. Nii näiteks esinesid Anne Veskit, Liia Laatsu ja sünnipäevlasi matkivad transvestiidid või kuidas naiseks riietunud mehi nimetadagi? Igatahes vastuvõtt oli maruline.

Ja siis tuli Tema, Madame... Tõeline kabareetäht! Tänas elegantselt parodiste ja pidas vajalikuks meenutada, et tõeline kunst seisneb muus... tunnetes ja oskuses neid väljendada.

Mäletan Madame`i ajast, mil olin ~20-aastane. Meie lemmik peopaneku koht oli Intourist Tallinn tagaruum, peale varieteekava lõppu. Paraku jäime paaril korral M.-le vahele, kuna kimusime suitsu ja "esinemisriided muutuvad halliks ja suitsuhaisuseks". Kuulasin tema epistlit ja imetlesin teda juba tollal. Milline stiil!

Eile vaatasin Teda. Massiivne, imeilus sõrmus sõrmes, hoiak nagu istuks raudlatt ta sees, pikk heljuv tualett, laitmatu make-up. Ja kui ta oma kunagise goreograafiga tantsupõrandal liugles, jäi aeg seisma.

Üldse... vaadates kõiki neid kunagisi ebajumalaid...tundus, et vananemine on kingitus. Lihtsalt avamisaeg on hilisem, aga rõõm ja üllatus seda suurem.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ennäe, mis su minevikust kõik välja koorub;)!!!
Aga selliste prouade kohta (prouad sõna parimas mõttes) - need annavad tõesti lootust, et vananeda võib ka kenasti. Muidugi ei tea ega näe tihti, mis selle saavutuse taga on, aga usun, et kõige aluseks on ikka sisemiselt sirge selg ja kindel hoiak - veendumus oma tegemiste õigsuses ja ilmatarkus. Targad vanainimesed on enamasti ilusad.
Heli ütles …
Täiendaksin veel, lisaks tarkusele ka eneseväärikuse säilitanud.
Tõelisi Daame oli vähe juba sovjeedi ajal, mulle tundub et postsovjeetlik varakapitalism suretab vähesegi välja. Kui praegust Eesti nn high society`t selle pilguga mõõta, siis ei vääri vist ükski Tõelise Daami nimetust.
Samas on nad siiski olemas - Elle Kull, Rita Raave...