IT inimeste tervis

On ikka nii, et kingsepal pole kingi... Täna hommikul tööle sõites ja ummikus aega surnuks lüües, mõtlesin mõningase hirmuga algava töönädala peale. Õigemini, selle peale kuivõrd palju tuleb sel nädalal ekraani taga passida....

Talveperioodil pole asi vast nii masendav, sest siis istub enamik inimesi nelja seina vahel ning liikumisvaegus ei torka nii valusalt. Ent pruugib vaid päikesel end näidata, kui tajud - ma olen aheldatud töökohta "tänu" oma elukutsele.
IT inimesi "toodetakse" ülemaailmselt, noor ja arenev teadusharu ju. Istuv generatsioon, kelle kutsehaigusteks valutavad kaelad, kõverselgsus, halvenev nägemine jne. Probleemi ei lahenda ka edumeelse tööandja poolt kord aastas läbiviidavad terviseuuringud. See pole profülaktika, parimal juhul diagnoositkse midagi ja sinnapaika see meie meditisiini ülekoormatuse tõttu ka jääb.
Profülaktikaks sobiks loomulikult liikumine. Isiklikult olen tänulik oma "loomaaiale", kes mind vähemalt korra päevas liikuma ajavad. Kohustuslik värske õhu annus saab samuti kopsudesse tõmmatud:) Samas olen vestelnud arendajatega, kes päevad läbi kontoris, arvuti taga, et millega nad tööväliselt tegelevad. Enamikul on hobiks....progemine, ehk siis - õhtuti ja nädalavahetuseti nokitsetakse mõne mängu või huvitava rakenduse kallal. Arvan, et selliseid inimesi on palju (+ veel reidi, jutuka, foorumi, blogi seltskond).

Järjest rohkem luuakse tarkvaralisi lahendusi, mis lubavad (töö)inimestel olla mobiilsed. Ainult, et....vaene tarkvaralahendaja ei pääse vist ka 10 aasta pärast oma hispaania saapast (loe: kontoritool). Äkki oleks lahenduseks spetstoolid, häälkäsklused, hapniku dosaatorid jne?:) Häda ei anna häbeneda...