12 päeva möödas ruunamisest

Loodetavasti kriitiliseim aeg Theo ruunamisest möödas ja sellest protseduurist kirjutamine enam "kurja karja" ei kutsu.
1. päev - operatsioonipäev
Nõrganärvilisena hoidusin sel tunnil kodust eemale. Abikaasa assisteeris dr Aiboliti ja tema mulle seda kõike ka kirjeldas. Hobule tehti tuimestav süst ja oodati pisut kuni see mõjuma hakkas. Saba teibiti kinni. Seejärel tegi arst 2 lõiget ja urgitses munad välja. Täkumunad umbes rusikasuurused ja mõnedes kultuurides manustatakse neid delikatessina...
Kui munad väljavõetud, lasti õõnsustesse valgunud verel välja joosta... nii umbes 20 minutit. Kui verejooks lakkas, puhastas dr Aibolit haavad ning siis talutati hobu boksi toibuma. Mõnedel hobudel (väga harva)pidavat olema vere hüübimise probleem, see teeb ka ruunamise ohtlikuks. Õnneks meie hobul taolist probleemi ei ilmnenud.

Arsti ettekirjutused:
  1. 5 järjestikusel päeval süstida Gentamycini lahusega
  2. Dieet - ainult kuiv hein pluss vesi, ei kaerale porgandile jne
  3. Koplikeeld - boksi karantiinis, puhtus!!
  4. 2 korda päevas kordel umbes 10 min korraga, kuni haavadest verd nõrisema hakkab
Sama õhtu: Theo tundus ülirahulik, suisa nunnu (olin ju viimasel nädalal teda vaid puhisemas ja korskamas näinud) nosis vaikselt heina, olime kogu boksi täidise äravahetanud ja ta tundus kohevas saepurus suusatamist isegi nautivat.

2.-5.päev
Süstisime Theod korra ja kordetasime 2 korda päevas. 3.-ndal päeva tuli väike paistetus. Järgmiseks päevaks oli see kadunud. Õige natuke patustasime - andsime peoga kaera, kuna Mozart kõrvaboksis matsutas, siis kuidagi nadi oli ainult heina Theole ette anda... Sümboolselt panime iga toidukorra ajal ka Theol miskit künasse....
Süstimise ajal hoidsin mina päitsmetest ja "lohutasin" tüki leivaga.
6.päev
Viisime juba koplisse, ent eraldi tarastusega teisest hobust. Korde jätsime vahele, kuna liikumist oli niigi piisavalt... sõbraga üritati leida võimalusi kokkusaamiseks piki kopli joont traavides.
7.päev
Dieedi lõpp. Endiselt kõik tipp-topp. Ei verd enam ega ka paistetust. Hobu pisut kõhnem. Konsulteerisin tarkadega, kes soovitasid lisasöödana Havensi müslit.
8.päeva ja edasi
Ptui,ptui,ptui - aga kõik ok siiani.

Vanarahvas on küll öelnud, et ruunamine tuleb läbi viia kalendrikuus, kus olemas "r"täht. Theo ruunati 03.mail, ent õnneks olid ilmad piisavalt jahedad ja putukaid pole veel tänagi märkimisväärselt. Niiet... tea, kas võib kordaläinuks lugeda?

Kommentaarid

Kristhel Vaht ütles …
Loodame:) et kõik ka edaspidi korras oleks!;)
Heli ütles …
Tänaseks hobud ka juba koplis kokku lastud:) Esimesel päeval püüdis värske ruun taas paaritamisteenust osustada, aga tunduvalt tagasihoidlikumas vormis:) Nüüdseks on juba rohkem nositavale keskendutud.