Siiski - 8.mai liikumisest blogosfääris

Mõtlesin pikalt enne, et kas kommenteerin seda ja seda postitust. Lõppeks otustasin enda postituse kasuks. Kummaline lähenemine ilmalikele asjadele liikumise algatajate poolt... Ja ülimalt naivistlik ja läbinähtav eneseeksponeerimine. Oleks see ainult nii, siis ei kulutaks ühtegi rida. Aga seltskond pürib ju arvamuse kujundajaks... Manifest ja puha.

Kogu sellest farsist kumab läbib ju meeletu tähelepanuvajadus ning seetõttu ollakse valmis konflikti õhutama, pungestades ükskõik mida. Oh, tule taevas appi.... kui iga päev mr Costello moodi mööda ilma kindla eesmärgiga ringi siiberdada, küllap leiaks analoogseid näiteid nii eestlaste kui venelaste kasuks/kahjuks. "Salasilm ei maga! " Olgem ettevaatlikud!

Ja isegi kui oleme ettevaatlikud, punnitaks 8.mai liikumine oma lauludes ja rääkimistes ikkagi samasugust hülgemöla välja. Kurat võtaks, te, liikmed ei tundu nii saamatud ja armetud olevat, et sellisel moel endile tähelepanu otsite. Manifest ja puha... Ehk saate omandatud kogemuste ja hariduse abil siiski ka millegi tõsisemaga hakkama?

Kommentaarid

Andreas Prausen ütles …
Kulla Metsapiiga!
Mis oli SINU postituse mõtteks kui mitte eneseeksponeerimine?
Kui sul endal on mingi isiklik solvumine ja ambitsoonid, siis ära otsi seda tingimata teiste, sinust erineva mõttemaailmaga, inimeste ühiskondlikust tegevusest.
Ääretult alatu on meie tegevust naeruvääristada, öeldes, et olete targad inimesed küll aga ehk tegelete millegi tõsisemaga. :-(
Leian, et eileöiste sündmuste valguses enam tõsisemat asja polegi, millega tegeleda.
Anonüümne ütles …
Väga naljakas kommentaar costellolt! Kui 8. mai liikumise puhul on välistatud igasugune kriitika, siis lõhnab see küll romala eneseeksponeerimise järele. Kui mutid tulevad urust välja, peavad nad ju ikka arvestama, et mõni hobune võib jalutades talle kogemata peale astuda.
Ja eilse öö sündmustega on 8. mai liikumine oma enese ületähtsustamises küll seotud nagu siga ja kägu!
Andreas Prausen ütles …
Kurb lugu ****, et sa isegi oma nime all kommentaari kirjutada ei julge.
Mis puutub kriitikasse, siis sorry, aga see pole eriti konstruktiivne. On kasutatud demagoogilist võtet suunates kriitika Kaheksanda Mai Liikumise vastu läbi ühe liikme tegemiste kommenteerimise, selle asemel, et kritiseerida manifesti, kus kogu liikumise seisukohad konkreetselt kirjas.
Anonüümne ütles …
üks
Oudekki ütles …
Ma saan aru, et KML sulle ei meeldi. Hüva :) Saan aru, et ei meeldi sellepärast, et me tahame tähelepanu... Aga kuidas siis kodanikeliikumine peaks oma mõtteid kuuldavaks tegema, kuskil pimadas keldris või? Nii et keegi ei näeks ega kuuleks? Aga mis kasu sellest siis on?

Mina kuulaks hea meelega, mida sa kummaliseks pead ka.
Heli ütles …
Tänan tatsutahime hilise kommentaari eest:)Tookordne post oli muidugi pisut üleemotsioneeritud minu poolt, aga...

Hea küsimus. Mida peaks tegema, et liikumine "nähtavaks" teha? Kutse küünalde süütamisele ajal, mil liikumisest veel suuremat ei teata, oli minu meelest liig soft ja hiline tegevus dialoogi alustamiseks kahe kogukonna vahel. Ka tekkis KML liikumine liiga hilja, silmaspidades pronksiöö sündmusi. Eks seetõttu seotakse ka liikumise esiletõusu vasakutega - ajaliselt langesid avalikustatud sõnavõtud valimistel lüüasaamise perioodi...

Aga kuidas end nähtavaks teha?
Selleks on vaja tugevat turundajat ja administraatorit. Võtteid on tegelikult oikuipalju. Heakorrakampaaniate,jalgrattamatkade, kontsertide jne näol.
Paraku jah, see kõik nõuab vahendeid ja konkreetseid tegevusi.
Oudekki ütles …
Siit oldi blogisse tuldud, ma leidsin nüüd vastuse ;)

Aga kui jalgrattamatkad ja heakorrakampaaniad jne ei puutu kuidagi eesmärki? Liikumine ei ole ju poliitiline partei, millel on mingi lai kõikehaarav eesmärk, "riigiprojekt", kuhu see kõik mahub. Liikumine on pigem mingi ühe konkreetse valdkonna/probleemi lahendamiseks ette nähtud kogum. Liikumise eksisteerimisaeg võibki olla näiteks kolm kuud, kui probleem saab lahendatud. Seega niisugused pika-ajalised lahendused ei pruugi sobida (kui näiteks probleem tekib detsembris, siis on matkaga eriti halvasti).

Kontserdid ja avalikud koosolekud ning fundraising-peod muidugi töötavad küll meetodina. Samas, ilma kõnelemata oma ideedest ja plaanidest, ei ole neil ju mõtet. Blogid ning massimeedia tunduvad mulle ideedest kõnelemiseks ikka üks hea koht.

Aga jah, kahju, et me seda liikumist aasta varem ei teinud, aga mis läinud, see läinud, teinekord paremini ;)
Heli ütles …
Tänan arusaadava ja selgitava kommentaari eest! Mis siis, et hilja:)

Mõistsin nüüd liikumise semantilist tähendust.
Samas kaldun arvama, et ülepolitiseerunud Eestis, kus poliitiliste parteide lehmakauplemine ja igapäevane valimisvõitlus (väheste) ümberjagatavate häälte üle igapäevane ning tüütav, jäävad sellised liikumised nagu 8.mai liikumine liiga väikse kõlapildiga.

Võrdluseks võib tuua näiteks "Teeme ära" kampaania, mis ju ka ei olnud ju ka poliitilise partei tellimusel tehtud vms, pigem oma olemuselt liikumise sarnast.Ent ometi see toimis.

8.mai liikumise tegevuse kajastamine läbi blogi on küll üks võimalus, ent kas see pole liiga kitsale sihtgrupile? Või kas see sihtgruppi üldse puudutab?