Isikuandmed

Endiselt piinavad mind seljavalud:( Käisin eile taas perearstil, kes suunas mind Magdaleena polikliiniku röntgenoloogi juurde.

Ei olnud sinna majja tükil ajal sattunud. Olin meeldivalt üllatunud - mantli äraandmine käis kähku, registratuuris on juurutatud järjekorranumbri süsteem, arvutid viidud võõra pilgu eest ära, teeninduslettidel turvakardinad - tiptop värk, ühesõnaga. Tuli välja, et saatekirjaga pole registratuuris midagi peale hakata ja pidin otsejoones röntgenoloogi juurde minema. Suunaviitade järgi sammudes jõudsin teise registratuuriletini. Andsin lehe ära ja mind paluti istet võtta. Hea nali:) Istumine ongi just see kõige vaevalisem asend hetkel... Noh seisin siis seal uksetaguses ja jõudsin juba närveldama hakata, sest peale minu oli veel 6 inimest ootel. Ukse kõrval oli ka silt, mis teavitas et haiglast suunatud patsiente teenindatakse eelisjärjekorras.

Pabin pika ootamise pärast osutus asjatuks, sest paralleelselt võeti vastu kolmes toas. Inimesi hõigati nimepidi sisenema. Nojasiis kuulsingi paratamatult, kuidas ühel hädalisel paluti jalg paljaks võtta, teisel ülakeha, kolmandal paluti püksid alla lasta jne. Jah, ega ma neid nimesid muidugi ei mäleta. Aga väike nõksakas läbis mind kui mul sisenedes paluti rinnahoidja, kaelakeed jm eemaldada. Püksid pidin kah allapoole laskma:) Kas oleksin ~10 aastat tagasi selle peale kuidagi reageerinud? Vaevalt. Üsna tavapärane oli, kui ambulatooriumis arst kabinetist väljus ja kõrvaltuppa hüüdis: "Kuule Galja, kas selle ..... uriinianalüüsi vastus on saabunud?".

Viimasel ajal käib klapperjaht Isikuandmete kaitse seaduse täitmise üle asutustes. Seaduse eesmärgiks on "... kaitsta isikuandmete töötlemisel füüsilise isiku põhiõigusi ja -vabadusi, eelkõige õigust eraelu puutumatusele." Isikuandmeteks seaduse tähenduses on "... mis tahes andmed tuvastatud või tuvastatava füüsilise isiku kohta, sõltumata sellest, millisel kujul või millises vormis need andmed on..."

Jah, seadused on järgimiseks ja täitmiseks, ent kui seaduse põhidefinitsioon hakkab halvama igapäevatööd, muutes keeruliseks ja kalliks kõivõimalike süsteemide arhitektuurid, mis isiku või hoidku jumal, delikaatseid isikuandmeid töötlevad, siis.... ma ei usu, et taoline isikute kaitse eriti efektiivne oleks. Infosüsteeme on küll võimalik turvata, end kes küll hoiaks meid oraalsel teel levivate delikaatsete isikuandmete töötlemise eest?:D

Kommentaarid