Anderson_Wakeman_Bruford_Howe-ABWH=Yes


Täna sain Amazonasest kätte 1988.a kogunenud King Crimson`i ja Yes`i segameeskonna DVD. Olen Wakeman`i soolo juppe seltsinatselt kontserdilt enne ka Youtube`is jooksutanud (algab improvisatsiooniga Madrigali teemadel), seevastu Steve Howe etteastet mitte. Tõttöelda - Howe soolo oligi selle kontsertsalvestuse tipphetk mu jaoks. Ja kohe järgnenud Long Distance Runaround. Imeilus.


Pole mingi ime, et "kogunejate" käekiri on siiski väga jessilik. Püüe demonstreerida pärast 1980.a kommertsedu toonud "9012", et tõelise YES`i kujundavad just need inimesed ja need nimed? Kes seda teab.. Igal juhul mahtusid Tallinna lavale taas ära komplekt Anderson_Howe_Squire. Ja Yes`i liikmeskond on vahetanud verd kordades rohkem kui üks kord:)


Yes on kordumatu ja segiajamatu. Kui sooloartistina on elegantsi ja intelligentsuse kandja mu meelest David Bowie, siis bändinduses kindlasti Yes. Genesise ja Yes`i viljeldud progressiivrock tekitab sama nimetuse alla koondunud nüüdisaegsete bändide kohta küll küsimärke. Just stiili poolest - mis mõttes progressive? Pole ju midagi uut ega progressiivset pärast tuumikut Genesis - Yes - King Grimson.... Sõber Margus (elav proge-entsüklopeedia!) seetõttu uute, turuletulnud ja end progerocki viljelevaks titileerivate bändide kuulamisest loobunud. Et pole midagi üllatavat ja progressiivset, kõike on kuuldud kitarrikäigu ja trummibreigi täpsuseni. Laulutekstide raskuskese vast muutunud ja rohkem muusikasse metal`it (Dream Theater, näiteks) sissetoodud. Eriti just progemuusikud paistavad silma uute muusikainstrumentide katsetustega. Selleski salvestuses mängib Bruford vaheldumisi naturaaltrummidega kuusnurksetest elektroonilistest trummidest koosnevat komplekti (kõva sõna tollal:). Veel meenub Dream Theater`i klahvpillimängija Jordan Rudess, kes pidevalt uusi "masinaid" katsetab - ere näide vast touchpadi-laadne süntesaator, millega viimase plaadi nimilugu Octavarium sissemängitud. Ja muidugi Mr Tony Banks - Igavene Sound Master...

Aga jah, laulutekstid - maailma rahust kuni rahust sinus eneses, tuumapommidest keskkonnakaitseni. Lüürilised, ent "käskivas kõneviisis" samaaegselt.


Yes on kindlalt üks muusikalisi lemmikuid. Helge ja tark. Tänu Yes`i-armastusele on elutee mind kokkuviinud mitmete kaunite inimestega:)


Kommentaarid