Theo 1. samm : halvast harjumusest vabanemine

Laupäeval toimus siis esimene kohtumine Theo ja treeneri vahel. Algus käekõrval oli paljutõotav - Theo tegi kuulekalt sammud-seisud-traavid kaasa. Mingil ajal aga tüdines ja tegi sama triki nagu viimasel ajal minuga - tõmbas end kordest lahti ja kihutas minu ja Mozarti juurde.

Treener aga oli järjepidev. Viisime mõlemad hobud talli, Mozarti sulgesime üldse boksi ja Theole panime päitsete peale valjad. Hobusid lahutades hakkas pihta tuttav transvaal - Mozart hirnus alguses lakkamatult, kui Theoga platsil taandamisi ja sammu tehti. Theo lingutas kutse suunas kõrvu ja niipea, kui ratsastaja püüdis ta kordel traavile saada, tõusti tagajalgadele ja tõmmati end taas lahti ning maanduti kõrvalboksis Mozarti kõrval - olin jätnud talliukse lahti ja poiss teab juba, kuidas sinna kõige kiiremini peitu pugeda.

Edasi leppisime treeneriga kokku, et seisan avause ette ja niipea, kui trikki korratakse, peatan ta seal ning viime ta tagasi treeningplatsile. Nii juhtuski, ootamatult tõusti taas tagajalgadele, siis pööre ja galopis minu suunas. Noh, vehkisin siis kätega ja tegin koledat häält. Poiss jäigi üllatulnult seisma, andis end kenasti korderihmast kätte ning lõpuks otsustati väike järelandmine teha: pea lõdvestati kenasti alla, kordel mindi kenasti sammust traavi, siis taas seisma, taandati. Treener sai ometi võimaluse teda kiita ja premeerida. Lõpetasimegi seks korraks positiivse emotsiooniga.


Mida pean edaspidi jälgima:


*halba harjumust ei tohi aktsepteerida - peab olema järjepidev, et seda välja juurutada. Olin lasknud mitmel korral Theol tegelemise ajal plehku panna ja asja n.ö sinnapaika jätnud. Sellest ongi tal tulnud arusaam, et selline käitumine on lubatud ja nii saab tüütust tegevusest lahti.


* kui hobune teeb midagi valesti, piisab karmist häälest ja ühest "ei"-st ja kordenööri järsust tõmbest.


* maiust anda võimalikult vähe, tõesti asja eest. Kiita tuleb kohe, kui midagi õigesti tehakse.


* hobud peavad samm-sammult harjuma ajutise lahusolekuga.


Järgmine tund on teisipäeval:) Esialgu paneme rõhku treeneriga tutvumisele ja kontakti tekkimisele. Eks edaspidi lähe tunnid sagedamaks.



.

Kommentaarid